DagBlakstad

DagBlakstad

62p

37 comments posted · 35 followers · following 5

8 years ago @ Teknisk Ukeblad - Skal vise frem bilder ... · 0 replies · +1 points

8 years ago @ Teknisk Ukeblad - Busshybridene som bran... · 1 reply · +3 points

Lading av bilbatterier er noe helt annet enn lading med kontakter og fast ledningsnett som man finner i elbiler. Dessuten sitter ofte bilbatteriene i motorrommet der det er lekkasje av olje og diesel (eller bensin), og ladeklemmene kan forårsake gnister. Om man slurver med motorvasken i tillegg så er faren for brann ganske stor.

8 years ago @ Teknisk Ukeblad - Nå kommer den f&... · 14 replies · +13 points

Tja, det er nok langt enklere å få på plass treglading i gater og borettslag enn å få bygget hydrogenstasjoner som dekker lokale- langdistansebehov. På små steder ser jeg ikke at det vil være økonomi i å bygge hydrogenstasjoner på veldig lang tid. Skal man utenom byene og hovedkorridorene vil ikka ha noe alternativ for å fylle en hydrogenbil, så bruksområdene vil være begrenset i lang tid fremover. En elbil løser det problemet med en stikkontakt der man sover/spiser.

Tesla har forøvrig bygget et nært landsekkende nettverk av superladere (130 kW) uten noen støtte fra det offentlige, mens hydrogenstasjoner vil kreve mye støtte i lang tid fremover. Vel anvendte penger?

8 years ago @ Teknisk Ukeblad - «Lading av elbil... · 0 replies · +5 points

Hvis resultatet er at garasjeannlegget brenner ned, er det vel likegyldig hvilken temperatur det skjer på.

Det mest avgjørende i risikoberegningen er sannsynligheten for at det inntreffer, noe som er lavere med elbiler. "Moderne" biler med forbrenningsmotor har en masse elektronikk for som forsøksvis skal redusere forurensning fra motoren. Slurv med motorvask (få bileeiere gidder å drive med det) øker risikoen for at det oppstår brann i denne elektronikken. Elbilen er totalt sett en enklere konstruksjon, og krever mindre vedlikehold for å hindre at brannfaren øker. Bilene som i dag selges med forbenningsmotorer skal være i bruk 20 år til, men teknologien er utdøende. Dette vil utgjøre en stor risiko om 10 år.

8 years ago @ Teknisk Ukeblad - Ny rapport: Elbiler ik... · 0 replies · +7 points

Ellers så har de lokale forurensningsproblene blitt til et stort helseproblem. Å bruke ostehøvel for å redusere lokal forurensning og klimautslipp vil ha for liten effekt, når dagens bilpark slipper ut mer enn de er oppgitt til å gjøre. http://www.theguardian.com/environment/2016/jan/1...

8 years ago @ Teknisk Ukeblad - Ny rapport: Elbiler ik... · 1 reply · +11 points

Jepp: "i mange tilfeller vil være mer lønnsomt for bilprodusentene å satse på utslippsreduksjon med eksisterende teknoloigi."

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) CEO Sergio Marchionne. sier det ganske rett frem at bilprodusentenes kjernekompetanse er på forbrenningsmotorer, og faller den bort har de ikke noen konkurransefortinn http://evobsession.com/sergio-marchionne-admits-t...

8 years ago @ Teknisk Ukeblad - «Lading av elbil... · 2 replies · +7 points

Elbiler har blitt et yndet tema for media å skrive om fordi det generer mange sidevisninger. Særlig Tesla blr brukt til å få mange sidevisninger, og en slik brann er som en gave fra gudene til en desperat mediebransje.
Alle problemer med elbiler, og Tesla spesielt, er overeksponert i media. Dette gir et skjevt inntrykk av problemer og farer med elbiler, nesten som i flåttsesongen og Dagbladets jevnlige førstesider om den farlige flåtten. Elbil-problem-sesonger er visst helårlig....

Det brenner mange biler hver dag i Norge, men de siste årene har antall braner med elbiler holdt seg rundt 1-2 branner per år, selv om antall elbiler øker. Antall bilbranner total går ned. http://www.dinside.no/934353/kraftig-nedgang-i-an....

Husk at det finnes en rekke eldre elbiler, dog i få i antall, men de brenner sjelden. De eldre bilene har ikke li-ion batterier, men andre brannårsaker som feil på elektrisk anlegg ser ikke ut til å være en hyppig årsak. De fleste elbilene som har tatt fyr er eldre Renault, og disse er kjent får å ha svakheter.

Det vil så klart være en fordel om man lader med moderat effekt med kabler og kontakter som er beregnet på formålet (Type2), og ikke husholdningskontakter. Borettslag kunne sikkert med fordel gå over elektriske anlegg i garasjer oftere enn de gjør i dag, så. Økt innslag av elbiler kan gi borettslag et påskudd til å gjøre noe de uansett burde gjøre, og beboerne som etterhvert skaffer seg elbiler betaler nok gjerne for bedre og sikrere lademuligheter.

8 years ago @ Teknisk Ukeblad - Den har batteri p&arin... · 0 replies · +2 points

Det blir jo ikke noe fart på salget om de ikke har tilgang på batteriproduksjon med nok kapasitet. Bolt er et skritt videre, med batteri som monner. Allikvel har den begrensninger i design fordi den deler plattform med fossilutgaven og lading som ikke er raskere enn det fører og passasjerer trenger for å hvile.

TUs journalister burde sette seg bedre inn hva som kreves for å produsere og selge elbiler i stort antall. Ny plattform som utnytter mulighetene elektrisk drivlinje gir, underlevendører med tilhørende logistikk og ladenettverk er vitkige faktorer.

8 years ago @ Teknisk Ukeblad - Derfor får elbil... · 0 replies · +10 points

Kommer ikke til å savne eksosen fra forvarmeren på dieselpurka ihvertfall. Med en elbil hvor en kan starte forvarming (eller kjøling om sommeren) uansett hvor bilen er parkert, kan alltid sette seg inn i temperert bil. Når bilen er koblet til strøm vil man ikke tape noe på oppvarming av batteriet heller.

Da jeg kjøpte ny dieselbil i 2009, var det første jeg opplevde nr vinteren kom, at forvarmeren tømte batteriet for strøm så bilen ikke ville starte. Om man vil ha samme komfortnivå som elbil i en bil med drivstoffdrevet forvarmer må man være forberedt på å lade batteriet ofte, særlig om man kjører mye småkjøring.

8 years ago @ Teknisk Ukeblad - Dieselbiler får ... · 0 replies · +1 points

Det skjøner jeg, men jeg mene at kravene også i praksis burde være svært strenge for å tvinge bilprodusentene til å slutte å investere i en teknologi som uansett må saneres. Hvis kommentaren til Atom_Mimy stemmer, så er det faktisk ingen grunn til å la lobbyen få sine ønsker gjennom. Da blir VW nødt til å ta et veivalg nå, noe som er bedre for alle i lengden.