vrypan

vrypan

51p

124 comments posted · 47 followers · following 30

14 years ago @ λ:ηρ - Θαύμα: ο πρω... · 0 replies · +1 points

Δεν κάνει τέτοια πράγματα ο Παναγιώτης! (Για αυτό μάλλον θα του είχα δώσει άδεια :-)

14 years ago @ λ:ηρ - Θαύμα: ο πρω... · 2 replies · +1 points

Θα έρθω τον Δεκέμβρη. Αλλά θα πρέπει να εξηγήσεις στην γυναίκα μου γιατί στο ταξίδι του μέλιτος, που κάνουμε καθυστερημένα, θα ασχολούμαι με το intensedebate :-)

14 years ago @ λ:ηρ - Θαύμα: ο πρω... · 2 replies · +1 points

Τώρα κάνουμε θεωρητική συζήτηση γιατί δεν ξέρουμε τις λεπτομέρειες. Αλλά στο θεωρητικό επίπεδο δεν υπάρχει κάτι που να με εμποδίζει μία φωτογραφία που έχω βάλει στο site μου κάτω από π.χ. CC-Attribution-NonCommercial να σου την δώσω (εγώ) για να την πουλήσεις. Για την ακρίβεια, θα μπορούσα να τις έχω όλες ακόμη και copyrighted, αλλά να έχω πει στον Παπαχατζή, προσωπικά, ότι μπορεί να τις κάνει ό,τι θέλει.

Νομίζω ότι προσπαθείς να βγάλεις συμπεράσματα από ένα θέμα από το οποίο δεν προκύπτουν παρά μόνο κάνοντας πολλές παραδοχές.

14 years ago @ λ:ηρ - Θαύμα: ο πρω... · 4 replies · +1 points

Αν θέτεις το θέμα σε αυτή την βάση (της μη αναφοράς της σωστής πηγής από το ΑΠΕ), ίσως να υπάρχει θέμα. Το πιθανότερο είναι όμως ότι ζήτησαν φωτογραφίες από το γραφείο του και τους τις έδωσαν, χωρίς να θέσουν κάποια αξίωση για αναφορά της πηγής.

Έχω βρεθεί και εγώ σε παρόμοια θέση, π.χ. ξένα μέσα που προεκλογικά ήθελαν υλικό (video/φωτογραφίες) σχετικό με το ΠΑΣΟΚ και τους τα δίναμε ουσιαστικά για κάθε χρήση, χωρίς να τους θέσουμε κάποιο περιορισμό.

Δεοντολογικά, αν θες, υπάρχει ένα θέμα, ότι θα έπρεπε ίσως να γίνεται αναφορά, όχι για όλους όσους εμπλέκονται, αλλά διότι (όπως έγινε σε αυτή την περίπτωση) μπορεί η πηγή να είναι μέρος της είδησης (βλ. "χωρίς κάμερες και δημοσιογράφους").

Αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση, ως προς τα πνευματικά δικαιώματα, είναι νομίζω μηδενικής σημασίας, αφού αν ρωτήσεις όλους τους εμπλεκόμενους, πιθανά δεν έχουν πρόβλημα (και αν είχαν, πιθανότατα το έχουν λύσει πριν από πολύ καιρό).

14 years ago @ λ:ηρ - Θαύμα: ο πρω... · 6 replies · +1 points

Προφανώς μπορούμε να κάνουμε μεγάλη συζήτηση για το αν ο καθένας (π.χ. blogger) μπορεί να θεωρηθεί δημοσιογράφος ή αν το κάθε κινητό που βρίσκεται στον χώρο είναι και κάμερα, αλλά η διατύπωση εννοεί "χωρίς να έχουν ενημερωθεί τα ΜΜΕ" και νομίζω ότι αυτό καταλαβαίνει οποιοσδήποτε διαβάσει το σχετικό άρθρο -και είναι ακριβές.

Αν θέλετε να είμαστε και ρεαλιστές, αν παρέμενε μισή ή μία ώρα ακόμη στον χώρο, το πιθανότερο είναι ότι θα είχαν προλάβει να φτάσουν και κανάλια και δημοσιογράφοι, δεν είναι εύκολο να περάσει απαρατήρητη μία επίσκεψη του Πρωθυπουργού κάπου στην Αθήνα...

14 years ago @ λ:ηρ - Θαύμα: ο πρω... · 7 replies · +1 points

Δυστυχώς, υπάρχει τέτοια αναξιοπιστία που ο καθένας βάζει πάντα το χειρότερο στο μυαλό του.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο Γιώργος Παπανδρέου στις περισσότερες δράσεις του συνοδεύεται από τον φωτογράφο του (δηλαδή, αν τον ακολουθεί ασφάλεια, κατά 99.9% θα είναι μαζί του και ο Βασίλης). Οι φωτογραφίες αυτές ανεβαίνουν στο papandreou.gr. Μία από αυτές είναι και αυτή που πλαισιώνει το δημοσίευμα και μπορείτε να την βρείτε εδώ: http://multimedia.papandreou.gr/arx/photos.showPh...

Προφανώς το ΑΠΕ ζήτησε φωτογραφία για να μπορέσει να συνοδέψει την είδηση και χρησιμοποίησε μία από αυτές στο papandreou.gr. Το in.gr ή άλλα μέσα δεν μπορούν να γνωρίζουν από που προέρχεται η φωτογραφία. Αναφέρουν από που την πήραν.

14 years ago @ λ:ηρ - Κυβερνητική... · 0 replies · +1 points

Να προσθέσω και κάτι που δυστυχώς δεν μπορώ να στηρίξω με ονόματα.

Οι ιστορίες που άκουσα από ανθρώπους που πήγαν σε υπουργεία στις 7/11 είναι από απογοητευτικές ως εξοργιστικές. Μου είπαν με παράπονο, ότι "το 2004, με όλα μας τα στραβά, παραδώσαμε ένα κράτος που λειτουργούσε, παραδώσαμε φακέλους, κάναμε ενημέρωση στους υπουργούς. Αυτοί εξαφανίστηκαν και σε πολλά υπουργεία δεν υπάρχει τίποτα".

Στην ερώτησή μου, γιατί δεν το προβάλουν αυτό και δέχονται να κατηγορούνται για πράγματα που δεν είναι δικό τους το φταίξιμο, η απάντηση ήταν ότι υπάρχει ενθουσιασμός και όρεξη, ας μην αναδείξουμε την μιζέρια -σεβαστό μεν, αλλά δεν ξέρω αν συμφωνώ απόλυτα για την επιλογή.

Προφανώς, παρόμοιες μαρτυρίες ελέγχονται ως υποκειμενικές και τις μεταφέρω ως τέτοιες. Και μπορεί να συντρέχουν και άλλοι λόγοι, π.χ. οι Ολυμπιακοί του 2004, σχέδιο Ανάν κ.λ. που πίεζαν για να υπάρχει μία συνέχεια -δεν θέλω να δώσω απαραίτητα πολιτική χροιά στο θέμα.

Θέλω να πω, ότι ακόμη και με το σημερινό σύστημα, θα μπορούσε η μετάβαση να γίνεται πιο ομαλά. Πάντως το θέμα που θίγεις, είναι σημαντικότατο.

14 years ago @ λ:ηρ - Κυβερνητική... · 0 replies · +1 points

Λεωνίδα, έχεις δίκιο, μία περίοδος μετάβασης (ας είναι και πιο σύντομη, π.χ. 30 μέρες) θα μπορούσε να βοηθήσει.

Προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο νομίζω ότι είναι να μπει μία βασική τάξη στην Δημόσια Διοίκηση (στο κυβερνητικό επίπεδο) και αρκετές δικλείδες διαφάνειας. Με την σημερινή κατάσταση που ο Υπουργός μπορεί πρακτικά να κάνει ό,τι θέλει (από το να διαθέσει κονδύλια, μέχρι να καταστρέψει έγγραφα -δυστυχώς έτσι είναι...), χωρίς κανένα έλεγχο, η "ξαφνική" μετάβαση είναι δυστυχώς μονόδρομος.

14 years ago @ REC (on) - η δι&al... · 0 replies · +1 points

Νίκο δεν λοιδορώ.

Η "υπουργική καρέκλα" είναι δύσκολο πράγμα. Ναι, μπορεί κάποιος να την πάρει, να μην κάνει τίποτα, να φάει χρήματα κ.λ. μέχρι να αποκαλυφθεί η ανικανότητά τους, όπως σε κάθε δουλειά. Αλλά αν έχει μία στοιχειώδη συναίσθηση ευθύνης, ξέρει ότι είναι μία θέση με απίστευτη δουλειά, πολλούς συμβιβασμούς και πίεση.

Καταλαβαίνω οποιονδήποτε που ως άτομο δεν θα δεχόταν μία υπουργική θέση για όλους αυτούς τους λόγους.

Αλλά δεν μπορώ να μην κρίνω ένα κόμμα που δεν αποδέχεται την ευθύνη αυτή όταν του προσφέρεται.

14 years ago @ REC (on) - σχε&... · 1 reply · +1 points

Aστέρη, εγώ θα ήθελα (αν πάνε καλά τα πράγματα) να δω να υπάρχει ένας θεσμοθετημένος μηχανισμός υποβολής ερωτήσεων από τους πολίτες (όχι μόνο bloggers!) προς την κυβέρνηση. Σκέψου ιδέες για την ρεαλιστική υλοποίηση και πίεσε από Δευτέρα! :-) Π.χ. http://www.whitehouse.gov/OpenForQuestions/