zulhilmi_ec

zulhilmi_ec

15p

10 comments posted · 12 followers · following 0

424 weeks ago @ http://sozcyili.blogsp... - Duit baru Malaysia bol... · 0 replies · +1 points

Nama pun peluntur. Memang akan luntur. Cuba rendam duit kertas dalam cecair peluntur selama 30 minit - 1 jam. Cuba teka apa hasilnya.

A. Kedua-dua duit kertas dan polimer luntur warnanya
B. Duit kertas hancur jadi habuk, duit polimer hilang warna, tapi, masih ada
C. Tiada apa-apa yang berubah

JAWAPAN: B
Kalau tak percaya, boleh cuba. Tapi, dinasihatkan anda menggunakan duit RM1 sahaja. Kalau anda orang kaya, nak pakai duit RM100 pon tak ada hal. Tapi, jangan menangis jika duit kertas anda hancur lebur macam tisu tandas sudah la yee... huhuhu

425 weeks ago @ http://sozcyili.blogsp... - Duit baru Malaysia men... · 0 replies · +1 points

Make a police report... =) But, I think you will be caught first. lolol

425 weeks ago @ http://sozcyili.blogsp... - Duit baru Malaysia men... · 0 replies · +1 points

Good. Since you already block me from your group page and delete all my comments... kenapa, takut ke? semua yang saya cakap itu betul kan? kenapa roadtax sticker tak cair sekali? made from plastic too right?

425 weeks ago @ http://sozcyili.blogsp... - Duit baru Malaysia men... · 0 replies · +1 points

Buat sementara sahaja tu. Dalam masa terdekat, insyaallah semua mesin-mesin boleh terima duit kertas/polimer siri baharu.

425 weeks ago @ http://sozcyili.blogsp... - Duit baru Malaysia men... · 0 replies · +1 points

hahahaha... panjangnya karangan saya...

425 weeks ago @ http://sozcyili.blogsp... - Duit baru Malaysia men... · 1 reply · +1 points

Tu buat sementara sahaja... Insyaallah dalam masa terdekat, mesin-mesin akan di-upgrade. Bank Negara bukan saja-saja nak buat duit baru, ada sebab yang rasional. Jika dahulu, duit RM50 (gambar pelantar minyak) selalu dipalsukan oleh warga asing (ada juga warga tempatan). Duit RM1 dan RM5 diperbuat daripada plastik kerana duit RM1 dan RM5 adalah wang yang sering digunakkan dalam urusan pembayaran seharian kita. Kalau duit kertas, mesti senang rosak (tengoklah dalam masa setahun dua, semua dah macam belacan).

Duit kertas juga menyerap cecair (kuman mesti banyak). Duit plastik (polimer) tidak meneyerap kotoran. Kalau ada kotoran, boleh basuh dengan sabun dan air sejuk.

Duit syiling siri baharu pula lebih ringan dan kecil. Memang betul, duit ini agak menyusahkan kita (termasuk saya) kerana saiznya yang kecil dan susah untuk dibezakan kerana saiz mereka yang hampir serupa. Tetapi, disebalik itu, duit syiling siri baharu lebih mesra pengguna iaitu lebih ringan (kalau duit dulu, berat), mempunyai sisi yang berbeza (tepi duit syiling ni berbeza-beza bagi memudahkan orang kurang daya pengelihatan membezakan nilai duit syiling) dan imej pendam (boleh check dekat duit 50 sen sebelah belakang. Kalau dipusingkan sedikit, kita boleh nampak perkataan '50' dan 'SEN'.)

425 weeks ago @ http://sozcyili.blogsp... - Duit baru Malaysia men... · 0 replies · +1 points

CDM terima duit RM10, RM20, RM50 dan RM100 sahaja.

425 weeks ago @ http://sozcyili.blogsp... - Duit baru Malaysia men... · 0 replies · +1 points

Letak dalam kereta cair... Ya. Saya percaya. Tapi, di suatu tempat sahaja... Enjin kereta dan yang seumpama dengannya...

Diaorang (page Facebook tersebut) dah 'terdesak' sangat (faham-faham je lah)... Benda yang elok, dia kata tak elok...

Duit kertas kalau terbakar, terus tak ada nilai kalau tukar kat BNM (sebab sebahagian duit hilang). Tapi, kalau duit plastik, dia mengecut. Kalau tukar dekat bank, insyaallah boleh dapat balik duit.

425 weeks ago @ http://sozcyili.blogsp... - Duit baru Malaysia men... · 0 replies · +1 points

Kalau yang baru lagi, memang dia melekat-lekat sedikit. Tapi, lama-kelamaan, dah tak melekat dah. Biasalah, benda baru lagi.

426 weeks ago @ http://sozcyili.blogsp... - Testimoni 1 : Tahan pa... · 0 replies · +1 points

Itu memang saya boleh terima pakai lagi sebab sticker tu digunakan untuk masa yang lama. Tapi, takkan la duit boleh cair kalau letak dalam kereta selama 8 jam (mengikut post pada page di Facebook tersebut). Sticker road-tax tak de pulak nak cair selepas 8 jam....

Itu hanya tipu helah mereka untuk memburuk-burukkan imej negara kita sendiri. Jika cair sekalipun, hanya satu tempat sahaja saya akan percaya ia akan cair/mengecut. Iaitu, pada enjin kereta. Tapi, hanya orang yang kurang waras sahaja yang simpan duit pada enjin kereta mereka.