Miladin Miladinoski

Miladin Miladinoski

35p

31 comments posted · 22 followers · following 3

11 years ago @ IT.com.mk - Макед... - Што би купил... · 1 reply · +5 points

Проблемот на статијата е што акцентот е ставен на таблет компјутерите и на крај е препорачан таблет компјутер, кој што доколку се користи како единствена технолошка алатка кај студент без лаптоп е доста нефунцкионално решение.

Зошто нефункционално? Неможеш да изработуваш есеи/семинарски/домашни задачи на таблет. Апсолвент на физика со намера на пример да магистрира треба да работи во Mathematica (целосната верзија, не Wolfram Alpha) и MATLAB. Тие никогаш нема да ги видиш на Android таблет. Апсолвент на правен факултет/новинарство ќе треба да пишува и да едитира напредно во Office апликации, не верувам дека Google Docs за таблет е доволен (си го користел ли воопшто да видиш колку е за никаде во споредба со GDocs за компјутер?). И така натаму, многу примери би требало да ти текнат. Excel неможеш да го споредиш со Google Docs, за жал. Милион работи недостасуваат во GDOcs. А презентации како ќе прави студентот без PowerPoint или LibreOffice Impress? На таблет ли?

Не ми се објаснува што се користи еден студент а што неможе да се направи на таблет, без помошен компјутер.

Нетбук е милијарда пати покорисен за студент што нема компјутер, или има некој слаб десктоп/лаптоп компјутер по дома, неможеш никого да убедиш во другото. Статијата и идејата за неа е одлична мислам, ама заклучокот за таблет е тапа.

11 years ago @ IT.com.mk - Макед... - mkfail: Го униш... · 0 replies · +3 points

Соодветна песна

[youtube mfxy6YQK_og http://www.youtube.com/watch?v=mfxy6YQK_og youtube]

11 years ago @ IT.com.mk - Макед... - Прв поглед н... · 0 replies · +3 points

Малце идиотски што треба да имаш USB стик за да ја вметнеш 3G картицата, што значи сепак си ограничен оти секој оператор во МКД има кодирани 3G USB модеми кои што иако можеш да го купиш на припејд (без договор) за 50 евра неможеш да користиш картици од друг оператор.

12 years ago @ IT.com.mk - Макед... - Тime.mk го возв... · 0 replies · +2 points

ајде ти дај ми дефиницја за јавен линк кога си толку паметно новинарче.

Дали не е ми е дозволено линк од некоја статија на Канал 5 да објавам на мојот Фејсбук профил и со тоа Фејсбук да прави пари од рекламите оддесно?

Зошто не го тужите Facebook за 70 000 евриќи помножено со Google+ па и Twitter и милион други сајтови според твојата шуплива логика?

Ах бе лакомштија пуста што прави.

12 years ago @ IT.com.mk - Макед... - Тime.mk го возв... · 2 replies · +1 points

а на Фејсбук? Смее ли на Фејсбук или на Google+ да објавам линк, иако таму не заработуваш ти, заработуваат соодветните фирми. Пропала ти је логика.

Ајде излези од глувчешката дупка и одговори на прашањето.

12 years ago @ IT.com.mk - Макед... - Time.mk егзодус... · 0 replies · +1 points

А оти ако сакаат да се повлечат не пишат дека се повлекуваат наместо да поставуваат непристојни понуди само со цел да го испровоцираат сопственикот.

И за жал, сите забележуваат сите дека тие тие нивни „сопствени“ и останати агрегати ниту ги некој ги отвора ниту им обрнува внимание. Нешто слично како Google против Bing :)

12 years ago @ IT.com.mk - Макед... - Time.mk егзодус... · 2 replies · +7 points

Зарем вие што го напаѓате Игор навистина мислите дека буквар.мк им плаќа по 5000 евра месечно на сите тие весници и телевизии за да може да ги користи нивните вести?

Освестете се бе малку!

12 years ago @ IT.com.mk - Макед... - iPad 2 пристиг... · 1 reply · +1 points

Apple iPad 2 Wifi+3G на Apple.com е 629 USD односно неверојатни 26.999 MKD, што значи кај нас тој е поскап за неверојатни $370! Не е ништо подобра ситуацијата за WiFi-only iPad-от кој што е кај нас поскап за $200.

Кој нонсенс, не знам зошто кај нас ставаат европски цени на производите (iPad 2 во MKD е со иста цена низ EU, проверете на Amazon.de) кога нашите плати не се ни приближно до европските.

12 years ago @ IT.com.mk - Макед... - Gmail ќе добие ... · 2 replies · +1 points

Тој sidebar-от од левата страна за inbox, spam итн. што е поместен за неколку пиксели надесно (од вообичаено) повеќе изгледа како некоја грешка во вчитувањето на страницата отколку како некоја вистинска дизајнерска промена (истото важи и за новиот google search). Чуму толку празен простор од страните?

Се надевам нема да ги тргнат старите gmail теми и ќе можат да се користат и „старите“.

13 years ago @ IT.com.mk - Макед... - Стартува finki... · 0 replies · +1 points

За буџетот на ПМФ ова претставува катастрофа. Како ли воопшто ќе се финансира факултетот од сега натаму и што значи тоа за нас студентите при останатите институти?

Факултетот едноставно неможе да просперира со 50тина бруцоши секоја година. И досега и така едвај се наоѓаа пари, а сега нема да има ни третина од нив!

What the fuck happends next?