Eyvind

Eyvind

52p

74 comments posted · 13 followers · following 0

6 years ago @ Teknisk Ukeblad - Slik vil forskerne red... · 0 replies · +7 points

Det er jo bare å se til Kristiansand og omegn - så har man svaret på hvordan man reduserer saltbruken:
Man lar bare enkelt og greit være å salte..

Men en sånn lavteknologisk løsning er jo så kjedelig! På en annen side er strategien med å strø sand/grus ikke helt kul den heller. Det blir mye "dritt" på sykkel, i trynet og på veien. Sand forsvinner heller ikke av seg selv, og ligger ofte igjen som irritasjonsmoment hel til april/mai. Dette gir også slitasje på sykkel og hyppigere punkteringer, i alle fall på våren når vi drister oss ut på landeveissykkelen.

Ingen salting og svært behovsprøv strøing i kombinasjon med gode dekk tror jeg er fasiten. Fine vinterveier trenger ikke strøs. De er hvite og rene, og ikke særlig glatte.

Et underlag som ikke gir feste for snø og is høres forresten ut som en katastrofe. Sitter ikke snøen fast i underlaget, sitter i alle fall ikke dekkene heller.

6 years ago @ Teknisk Ukeblad - Fredrikstad Nett krevd... · 0 replies · +2 points

Ser i alle fall Ikea har en induksjonstopp som kun krever 16 A. Jeg hadde også det for en stund siden, kan ikke si jeg manglet noe.

6 years ago @ Teknisk Ukeblad - Fredrikstad Nett krevd... · 0 replies · +3 points

Riktig. Booster-funksjonen er forresten stort sett bare brukelig til å koke opp vann. Alt annet vil brenne seg fast i gryta. Man kan ikke steke bacon på 2500 watt.

Akkurat hvordan avregningen funker, forstår jeg ikke helt. Godt mulig abonnenten får større regning likevel, men hensiktsmessig kan jeg ikke se at det skal være.

6 years ago @ Teknisk Ukeblad - Fredrikstad Nett krevd... · 7 replies · +3 points

Nå er jeg ikke 100 % sikker på hvordan dette her virker. Men jeg skjønner ikke helt hvordan en induksjonstopp til matlaging vil gi høyere strømregning. Induksjonstoppen sparer nemlig strøm sammenliknet med en vanlig topp.

Eksempel: Man lager middagen sin mellom kl 16 og 17. Med en vanlig steketopp vil man bruke (kvalifisert gjetning) 1500 Wh. (To plater på 750 W i snitt som står på i en time). Bruker man induksjon får man mer varme ut av samme effekt, og platene kan skrus av tidligere. La oss si 1200 Wh. til sammen.

Mellom kl 16 og 17 er tariffen på topp, og man har på dette tidspunktet spart 300 Wh for 2 kr/kWh (kvalifisert gjetning). Penger spart: 0,3 x 2 = 60 øre.

Ikke noe man blir rik av, men man blir FATTIGERE av å bruke en vanlig steketopp.

Er jeg inne på noe?

6 years ago @ Teknisk Ukeblad - «Lading av elbil... · 0 replies · +5 points

Konklusjonen kan altså muligens være at det er TRYGGERE å fylle parkeringskjelleren med elbiler som lader, enn å fylle den med bensin/dieselbiler.

(Men egentlig burde man fylle parkeringskjellerne med sykler. Det er både tryggere, mer miljøvennlig og mer helsebringene...)

6 years ago @ Teknisk Ukeblad - Disse ingeniøre... · 3 replies · +3 points

Viktigere er vel å vite hvor mye de enkelte får ekstra i kroner og øre.

Vi går ikke i butikken og betaler med en prosent av lønna vår. Tvert i mot, alle betaler kr 14,5 per kilo for de samme bananene, enten man er ingeniør i kommune, stat eller privat. Pussig det der! Trolig har ingeniørene i det private fått råd til enda flere bananer enn andre.

Intetsigende regnestykke.

6 years ago @ Teknisk Ukeblad - Så mye renere er... · 5 replies · +2 points

Jeg sliter litt med dette her.
La oss si at absolutt alle kjøper strøm med opprinnelsesgaranti, dvs de sier strømmen de bruker skal være grønn (forenklet sagt).

Vil det da fortsatt bli produsert strøm uten opprinnelsesgaranti, altså fra fossil og atomkraft? Disse produsentene vil jo ikke få inntekter?

6 years ago @ Teknisk Ukeblad - Trodde du det var grei... · 0 replies · +1 points

Jepp! Så da må det være sant!

6 years ago @ Teknisk Ukeblad - Trodde du det var grei... · 0 replies · +1 points

Men det har vært veldig lite fokus på dette i det siste. Faktisk vet jeg ikke om noen som bruker motorvarmer lenger, så jeg har hatt en snikende feilaktig forståelse av at nye biler ikke trenger motorvarmer.

Veldig bra med en oppfriskning!

6 years ago @ Teknisk Ukeblad - Trodde du det var grei... · 2 replies · +1 points

Sånt drev de med også i ville vesten - hvis "øket" nektet å trekke vogna, gjorde de opp bål under. Da fikk det fart på seg. Klart det funker!